Haal meer uit je data in Google Analytics
Als je zorgt dat je Google Analytics goed is ingesteld kun je heel veel informatie halen uit je Google Analytics. Hierdoor kun je uiteindelijk, door het gedrag van je bezoekers te analyseren, je website of webshop verbeteren. Zo kun je ervoor zorgen dat de bezoekers de producten of diensten op de makkelijkste manier kunnen bekijken en kunnen bestellen. Een kleine aanpassing kan betekenen dat je in conversiepercentage omhoog schiet. Dit zorgt er weer voor dat je meer omzet uit je bezoekers kunt halen zonder dat je extra budget hoeft te besteden aan dure campagnes.
Belangrijk is om voor jezelf een doel of vraag te stellen wanneer je gaat kijken in Google Analytics. Het is namelijk heel gemakkelijk om jezelf te verliezen in alle data.
Hierbij 5 basis vragen voor je maandelijkse check in Google Analytics:
Vraag 1: Via welke bron komen je bezoekers naar je website?
Een belangrijk inzicht is om te zien waar je bezoekers vandaan komen, via welk kanaal. Om te zien waar deze bezoekers vandaan komen kun je het beste navigeren naar Acquisitie –> Alle verkeer –> Bron/medium. In dit overzicht kun je al het verkeer dat naar je site toe komt zien. Maar wat betekend nu alles?
Er zijn een aantal verschillende onderdelen die je hier kunt zien verschijnen:
- (direct) / (none): Dit is verkeer dat direct naar je website is toegekomen. Dit wil dus zeggen dat je je url hebben ingevuld in de adresbalk. Of Google Analytics kon het verkeer niet plaatsen. Dit kan het geval zijn wanneer je het Google Ads niet goed hebt gekoppeld of dat er een link in een mail staat die geen tracking meegeeft.
- google / organic: Dit is verkeer dat afkomstig is van Google search. Dit zijn de organische resultaten die onder de advertenties vertoond worden.
- bing / organic: Dit is verkeer dat afkomstig is van de zoekmachine Bing. Dit zijn ook weer organische resultaten.
- google / cpc: Wanneer je het Google Ads account goed hebt gekoppeld zal het verkeer dat via advertenties vanuit het Google Ads systeem onder deze noemer verschijnen.
- .….. / referral: Dit verkeer is afkomstig van refererende websites. Het eerste stuk geeft aan vanuit welke website de bezoeker naar de website is toegekomen. Dit betekend dus dat je op die website een link hebt staan. Dit kan ook afkomstig zijn van Facebook, Instagram of een ander social media kanaal. Voorbeeld van hoe Facebook genoemd wordt is: facebook / referral, m.facebook / referral, l.facebook / referral. Schrik niet van de verschillende benamingen maar dit heeft te maken met een beveiliging vanuit Facebook om hun klant data te beschermen.
In het overzicht zie je ook gegevens als gebruikers, nieuwe gebruikers, sessies, bouncepercentage, pagina’s/sessie, gem. sessieduur en je behaalde doelen. Met deze informatie kun je dus starten om te analyseren welk kanaal nu wat voor soort bezoekers trekt.
Kom je in dit overzicht iets geks tegen dan is de kans groot dat er nog iets niet goed ingesteld staat.
Vraag 2: Waar komen mijn conversies vandaan?
Elke website/webshop heeft een bepaald doel. Of dit nu verkopen zijn of contact aanvragen elke site heeft als doel om mensen te converteren naar klanten. Zorg er dus wel goed voor dat je bijhoudt wat een conversie is. Is dit een bestelling of een contact aanvraag. Deze zaken kun je instellen.
Om doelen in te stellen moet je eerst jezelf het volgende afvragen: Wat is een conversie en wat is een micro conversie voor jouw website?
Als je dit weet kun je de doelen in gaan stellen. Dit doe je onder Beheer –> onder de juiste weergave Doelen –> Nieuw doel.
Je kunt op verschillende manier je doelen aanmaken. De meest makkelijk is als je doel eindigt op een pagina met een vaste url. Denk hierbij aan een bedank pagina wanneer een bezoeker een formulier heeft ingevuld en deze uiteindelijk terecht komt op www.uwdomein.com/bedankt. Hieronder kun je dan zien wat je in moet stellen om dit te kunnen meten.
Doelen instellen voor een webshop
Voor een webshop is het voornamelijk belangrijk om je transacties te meten. Dit vraagt echter wel wat werk van jou of je webbouwer. Het ligt er maar vanaf met welk platform je werkt. Ik gebruik nu even een voorbeeld van een WordPress+Woocommerce webshop omdat je hierin deze zaken zelf kunt regelen zonder dat een webbouwer aan te pas hoeft te komen.
Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd controleer dan nog wel je instellingen in je Google Analytics account. Dit doe je door te navigeren naar Beheer –> onder je weergave ga je naar Instellingen voor e-commerce. Daar moeten de vinkjes op aan staan.
Vraag 3: Waarom verlaten bezoekers je website of webshop?
Om je website of webshop te kunnen verbeteren is het belangrijk om inzicht te krijgen in waar je bezoekers de site verlaten. Om dit te kunnen achterhalen bekijken we eerst wat de uitstap percentages zijn van de pagina’s van je site. Dit rapport kun je vinden onder Gedrag –> Site-content –> Uitstappagina’s. In dit overzicht krijg je alle pagina’s te zien die in je bezoekers bezocht hebben. In de laatste kolom zie je het uitstappercentage. Dit percentage geeft aan hoeveel procent van de bezoekers die deze pagina hebben bekeken, vanaf deze pagina de site verlaten. Als dit dus een heel hoog percentage is dan is dit de eerste stap om te bekijken waarom dit zo is.
Er zijn verschillende redenen waarom een pagina een hoog uitstappercentage kan hebben:
- De pagina kan niet goed bezocht worden op een bepaald device.
- De pagina werkt niet goed in de browser die gebruikt wordt.
- Het is een puur informatieve pagina en er zit geen call-to-action op de pagina.
- De pagina die je bekijkt is de bedanktpagina met alleen een bedankt bericht. (dit is natuurlijk goed maar misschien kun je mensen triggeren om nog ergens naar te kijken?)
- Etc. etc.
Zo zie je dat er behoorlijk wat redenen zijn die dit gedrag kunnen verklaren en daar moet je dieper induiken om te achterhalen wat het is.
Vraag 4: Hoe navigeren de converterende bezoekers op je website? Of hoe navigeren bezoekers die niet bestellen?
Als je een webshop of website hebt dan heb je wel gehoord van Hotjar of een of andere tool om het gedrag van bezoekers te achterhalen en te meten. Er zit ook een handige tool in Google Analytics om te zien hoe bezoekers zijn binnen gekomen en hoe zijn door de site heen zijn genavigeerd. Dit rapport kun je vinden onder Doelgroep –> Gebruikersanalyse.
In dit rapport kun je zien wat bezoekers op je site hebben gedaan. Welke pagina’s hebben ze bezocht, hoe lang zijn ze erop gebleven, hoe vaak zijn ze terug gekomen en wanneer hebben ze wat bekeken. Dit kan je dus een inzicht geven in je bezoekers die niet converteren maar ook zeker van de bezoekers die wel converteren. Omdat de data puur per gebruiker is hebben ze het geanonimiseerd maar door bestellingen kun je vaak deze makkelijk plaatsen bij een “anonieme” gebruiker. Heb je hier vragen over, laat een reactie achter onderaan deze pagina.
Vraag 5: Welke pagina werd er afgelopen maand het meeste bezocht?
Een uitstekende vraag om mee af te sluiten. Want je zult zien wanneer je nieuwe producten of nieuwe informatie gaat delen op je website of webshop het verkeer ook zal veranderen op wat voor pagina ze allemaal komen. Of ze nu door een campagne gepushed worden naar een bepaalde pagina of dat je op SEO gebeid verbeterd bent en hoger bent komen te staan op een belangrijk zoekwoord.
Belangrijk is dus om dit in de gaten te houden of hier grote wijzigingen in zijn en of je zien of je strategie werkt!
Dit rapport kun je vinden onder Gedrag –> Site-content –> Alle pagina’s. In dit overzicht zie je alle pagina’s die bezocht zijn met daarbij de aantal weergaven van een pagina. Door de datum aan te passen en deze te vergelijken met de maand ervoor kun je in een snel en makkelijk overzicht te zien krijgen wat er veranderd is ten opzichte van de vorige periode.
Vergeet niet: er is nog veel meer uit Google Analytics te halen!
Wil je een keer sparren over Google Analytics en wat er nog meer kan. Denk bijvoorbeeld aan speciale rapporten of dashboarding over specifieke zaken die niet in een standaard rapport staan. Stuur me gewoon even een berichtje en ik kan je gratis wat inzichten hierin geven.